U Srbiji više od 250 "skrivenih poreza"

Bez autora
Mar 28 2012

Donekle je tačno da Srbija ima relativno niske stope poreza, ali to se potire sa više od 250 različitih taksi, naknada i drugih nameta koje preduzetnici i preduzeća moraju da plaćaju mimo poreza. Ti skriveni porezi umanjuju pravnu sigurnost poslovanja. Preduzetnik ne može znati koje će sve namete morati da plati, a to nije u stanju da mu kaže nijedan konsultant.Kada u biznis-plan ne možete staviti sve stavke koje morate da platite, to znači da je čitav privredni ambijent veoma destimulišući za poslovanje, praktično tera ljude iz biznisa.

U Srbiji više od 250 "skrivenih poreza"Šef tima za regulatorne reforme u privredi Američke agencije za međunarodni razvoj Dušan Vasiljević izjavio je  danas da je donekle tačno da Srbija ima relativno niske stope poreza, ali da se to potire sa više od 250 različitih taksi, naknada i drugih nameta koje preduzetnici i preduzeća moraju da plaćaju mimo poreza.

"Ti skriveni porezi umanjuju pravnu sigurnost poslovanja. Preduzetnik ne može znati koje će sve namete morati da plati, a to nije u stanju da mu kaže nijedan konsultant. Kada u biznis-plan ne možete staviti sve stavke koje morate da platite, to znači da je čitav privredni ambijent veoma destimulišući za poslovanje, praktično tera ljude iz biznisa", rekao je Vasiljević za novosadski Dnevnik.

On je ocenio da je većina tih taksi veoma problematična, dok neke treba da postoje, ali je diskutabilna njihova osnovica.

Ona se ne raspisuje na osnovu vrednosti usluge koje određena državna agencija ili fond pruža, već na osnovu prihoda preduzetnika, odnosno preduzeća.

"Takse se propisuju ne na osnovu toga koliko državu nešto košta, već na osnovu toga koliko preduzeće može da plati.

Visina taksi se uglavnom na taj način optimizuje: da preduzeće može da plati, a da ne propadne. Ali, kada dođe do poremećaja na tržištu, ogroman broj privrednika nađe se u velikom problemu kako da plati sve što država traži", izjavio je Vasiljević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik